Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:domain:regisztracio

Domain regisztráció

Ahhoz, hogy az interneten lévő tárhelyedet megtalálják, szükség van egy domainre, aminek a helyes és átgondolt megválasztása nagy segítség lehet abban, hogy egy vállalkozás népszerűsíthesse saját magát és termékeit. Fontos olyan nevet választani, ami könnyen megjegyezhető, de mégis a céghez vagy termékhez köthető. Ez a domain fog majd az e-mailek fogadására is szolgálni. Amennyiben még a domain megválasztása előtt állsz, érdemes már most konzultálni a kereső optimalizálási lehetőségekről, hiszen így olyan domain kerülhet megválasztására, ami rögtön a keresőlistákon is előrébb kerülhet. Természetesen nem csak egy domain neved lehet, többet is regisztrálhatsz, amit a későbbiekben akár a meglévő tárhelyedre is irányíthatsz, vagy igény szerint külön-külön tartalommal láthatsz el. Domain nevét tárhelycsomagjaikon keresztül is igényelheted.

Hogyan történik a regisztráció?

A domaineket minden esetben egy felügyelő szervezetnél, a nyilvántartónál kell regisztrálni, az adott úgynevezett TLD (top level domain - például .hu .com stb.) szabályainak megfelelően.

A .hu közdomain regisztrálásához szükséges szabályzatot a következő linken találod: .hu regisztrációs szabályzat

Az ügyfelek többnyire nem tudnak közvetlenül a nyilvántartóhoz fordulni igényeikkel, ezért az ilyenfajta igényeket egy köztes szervezeten, a regisztrátoron keresztül lehet beadni. Az ügyfelek szabadon választhatják meg, hogy melyik regisztrátoron keresztül adják be domainjük nyilvántartási igényét, mi több, a későbbiek során regisztrátort is válthatnak. Legtöbb esetben viszont a domain ügyeket a webhoszting szolgáltatást nyújtó cég intézi a saját regisztrátorán keresztül vagy abban az esetben, ha ő maga is regisztrátor, akkor közvetlenül adja be az igényeket. A webhoszting szolgáltatók többnyire teljes ügyintézést nyújtanak ügyfelei számára.

Mi szükséges egy domain regisztációjához?

Amennyiben már kiválasztottál egy regisztrátort vagy webtárhely szolgáltatót, tőlük kell kérned egy úgynevezett regisztrációs űrlapot, amit a következő iratokkal együtt kell visszajuttatni (faxon vagy e-mail-ben);

Cég esetén:

  • Cégkivonat
  • Aláírási címpéldány

Magánszemély esetén szokták kérni a személyi igazolvány másolatát és a lakcímkártyát, de mivel a hatályos jogszabályok szerint ezekről az okmányokról nem készíthet fénymásolatot senki, a legtöbb esetben ezek csatolásától eltekintenek.

Mennyi idő kell egy domain regisztrálásához?

.hu végződésű domain esetében pár nap. A beadott igények a befogadásuk után ideiglenes használatba kerülnek, majd felkerülnek egy 8 napos várakozó listára. A várakozási idő letelte után a domain állandó státuszba kerül. A listára való felkerülés alól kivételt képeznek:

  • a cégnévvel teljes mértékben megegyező domainek
  • bejegyzett védjeggyel megegyező domainek

.com, .org, .net, .info és egyéb általános vagy külföldi domain esetében a regisztráció általában 1-2 nap, az ügyintézés gyorsaságának függvényében.

Miért van szükségem névszerver szolgáltatásra?

A regisztrált domainnév üzemeltetéséhez szükség van úgynevezett névkiszolgálóra, ami a domain technikai létezését biztosítja. Mivel a domain fenntartásában nem lehet fennakadás, a biztonság megköveteli legalább két névkiszolgáló üzemeltetését, lehetőség szerint fizikálisan (földrajzilag) külön hálózaton. A legtöbb webhoszting szolgáltató ezt a szolgáltatást ingyenesen végzi a tárhelyszolgáltatáshoz.

Mennyibe kerül egy domain regisztrálása, mennyi ideig érvényes egy domain?

Az árak általában a domain végződésétől (TLD) és a regisztrátor árpolitikájától függenek. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy domaint két év időtartamra szoktak regisztrálni. A két év lejárata után lehetőség van a domain meghosszabbítására további egy vagy több évre. Domainregisztrációs árainkat itt tekintheted meg.

Mit tehetek, ha az általam "kiszemelt" domaint már regisztrálták?

A regisztrátorokon keresztül sajnos szinte semmit. Egyet tehetsz ilyen esetben, megpróbálsz megegyezni a domain jelenlegi tulajdonosával, hogy adja el a domaint neked. Kérjük óvakodj a domain üzérektől, akik domaineket csak azért regisztrálnak, hogy a későbbiekben magas áron eladhassák annak, aki azt valójában is használná.

Hol ellenőrizhetem, hogy egy domain szabad-e?

Az ellenőrzést elvégezheti itt.

tarhely/domain/regisztracio.txt · Utolsó módosítás: 2013/12/05 19:54 (külső szerkesztés)