Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:web:egyenikonfig

Egyéni .htaccess és php.ini fájlok használata

A fájlok FTP programmal feltölthetők a tárhely megfelelő domainjének könyvtáraiba.

.htaccess fájl használata

A rendszer alapvetően Apache webkiszolgáló szoftvert használ, tehát lehetőség van szabványos .htaccess fájlok és direktívák használatára a tárhely bármelyik domainje alatt. Ennek a fájlnak a segítségével lehetséges beállítani átirányításokat, különféle tiltásokat, egyéni hibaoldalakat, hozzáférésében korlátozott oldalakat, stb.

A lehetőségek teljes listáját nem célunk felsorolni, helyette az alábbi cikkeket ajánljuk, a teljesség igénye nélkül:

htaccess tutorial (Tóth Péter oldala)
Apache htaccess tutorial

.htaccess fájl a weboldal minden mappájában elhelyezhető, azok hatása az adott mappára és minden azalatti könyvtárra lesz hatással.

Fontos tudni, hogy a hibás tartalmú .htaccess fájl a weboldalt működésképtelenné teheti (pl. 500-as hibák formájában), így használatuk megfelelő ismereteket igényel! A fájlba írt bejegyzések sorrendje is számít a megfelelő működés előállításához, így körültekintően kell szerkeszteni és módosítani azt.

Rendszerünkben NEM használható olyan .htaccess fájl, ami a php_flag vagy a php_value direktívákat tartalmazza sorai között, ez automatikusan 500-as hibát eredményez!

php.ini fájl használata

Lehetőség van a weboldalt futtató PHP interpreter számos (alap)beállításának módosítására, ezeket a megfelelő helyre feltöltött php.ini fájl segítségével lehet megtenni. A fájl abba a könyvtárba kell kerüljön, ahol a weboldal gyökere található, ez alapértelmezetten a „/web/webroot” könyvtár szokott lenni. Ha egy (al)domain egy alkönyvtárba van bezárva, akkor a php.ini fájl helye az az alkönyvtár lesz majd, ahová a kiszolgálás be van állítva a (al)domain számára.

A rendszer biztonsági okokból alapértelmezetten számos olyan direktívát letilt, mely a weboldalak túlnyomó többségéhez nem szükségesek alapértelmezetten, viszont biztonsági kockázatot hordozhatnak.

Ilyenek például:

  • allow_url_fopen
  • különféle „exec” funkciók

A rendszer alapértelmezetten elég nagy korlátokat biztosít a futási idő és a memória tekintetében, így célszerű a weboldalt először változatlan paraméterekkel használni, és csak szükség esetén módosítani egyes paramétereket, mivel előfordulhat, hogy egy weboldal leírásában megadott értékek kisebbek, mint amit a rendszer alapértelmezésben biztosít.

Minden esetben a php.ini fájl módosítása után pár percet várni kellhet, amíg aktualizálódnak az új beállítások. A beállításokat a phpinfo() függvény segítésével lehet megjeleníteni.

tarhely/web/egyenikonfig.txt · Utolsó módosítás: 2017/08/20 15:07 szerkesztette: viacomkft