Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:mibenmas

Kedves Ügyfelünk!

Mint talán már tudod, mi egy saját fejlesztésű, Cloud alapú rendszerrel szolgáljuk ki weboldalad, így nagyobb rendelkezésre állást, és rugalmasabb, és biztonságosabb kiszolgálást tudunk biztosítani, mintha a széles körben elterjedt, előre csolagolt rendszerek egyikét alkalmaznánk.

Rendszereink kialakításakor törekszünk arra, hogy ne legyen olyan eszköz, aminek meghibásodása szolgáltatáskiesést okozna (Single point of faliure).

A következőkben megpróbáljuk összefoglalni milyen különbségekkel fogsz találkozni az eddig használt rendszerekhez képest:

Felhasználók és jogok

Minden domainnek megvan a saját adminisztrátor felhasználója, a domain admin. Ez a felhasználó jogosult az adott domain beállításait módosítani, felhasználókat hozzáadni és törölni, stb.

Emellett a tárhelyhez tartozik egy tárhely admin felhasználó is, aki nemcsak a saját domainján, hanem a tárhelyen elhelyezett minden más domainen is adminisztrátori jogokkal rendelkezik, illetve ő tud domaineket hozzáadni és törölni is. Szerződéskötéskor kapsz egy információs e-mailt, ami tartalmazza ennek a felhasználónak a belépési adatait.

Minden felhasználó egy E-mail és egy FTP account is egyben, ami biztonsági okokból alapesetben el van szeparálva az összes többi felhasználótól. Így ha valamelyik felhasználó felett illetéktelenek át is veszik az irányítást (pl. egy feltört, biztonsági hibás weboldal, vagy kikerült jelszó segítségével) az adott felhasználó adatain kívül máshoz nem férnek hozzá. Ez alól az admin és tárhely admin felhasználók kivételt képeznek, Ezekkel a felhasználókkal az adminisztrációs felületen más felhasználókat, és domain beállításokat is kezelni lehet.

File szintű mentések

A rendszer minden hajnalban csinál egy snapshotot, avagy pillanatképet az összes tárolt file szintű adatról. Ezeket a mentéseket Te is elérheted FTP-vel a /_backup mappában (dátum szerint válogatva). Napi mentéseket pár hétre, heti mentéseket 1-2 hónapra visszamenőleg tárolunk. A snapsot elvű mentések nagy előnye, hogy nem egy nagyméretű tömörített filet kapsz, hanem a teljes fastruktúra bejárható, akár egyetlen file is könnyen kinyerhető belőle.

Adatbázis mentések

A rendszer szintén minden hajnalban csinál minden egyes adatbázisról biztonsági mentést, amit a /web/backup könyvtárban tárol. Mivel ez a könyvtár is része a file szintű mentéseknek, így az adatbázis mentések is akár hónapokra visszanyúlnak. Egy azonnali mentést, vagy egy mentés visszaállítását te magad is kérheted az admin felületen a Mentéskezelő segítségével. Az itt kiadott utasításokat a rendszer aszinkron módon (elindítás után a háttérben) csinálja majd meg.

Naplók

A rendszer a weboldal látogatóiról (access.log), a weboldal hibáiról (error.log) valamint az FTP műveletekről (ftp.log) is részletes naplókat vezet. Ezeket a naplókat FTP segítségével a /web/logs mappában tudod elérni.

Biztonsági fejlesztések

Kollégáink az évek során több száz PHP, Apache, és Linux kernel hibát javítottak, valamint jó adag saját fejlesztésű biztonsági funkciót is készítettek, amik sok weboldal hiba kihasználását megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik. Ezek a fejlesztések mind gyorsabbá és biztonságosabbá teszik szolgáltatásainkat.

tarhely/mibenmas.txt · Utolsó módosítás: 2017/08/20 11:26 szerkesztette: viacomkft