Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:levelezes:spamszures

SPAM szűrés és tudnivalói

Minden nálunk üzemeltetett postafiókra automatikusan, a fiók létrehozásakor bekapcsolásra kerül a SPAM- és vírusszűrés. A szűrési alapelvekről lejjebb olvashatsz.

Ha a rendszer alapbeállításait módosítani szeretnéd (azaz például a SPAM szűrés érzékenysége legyen gyengébb vagy erősebb, esetleg nem szeretnél víruskeresést a levelekre), akkor az alábbiakat kell tenned:

Ha saját magadnak szeretnéd átállítani az beállításokat:

 • Lépj be az adminisztrációs felületre a saját fiókoddal
 • Kattints a jobb felső sarokban a „Profil” gombra, így hamar eljutsz a saját fiókod beállításaiig
 • Az ALAPADATOK oldalon az alábbiakat tudod módosítani:
  • „SPAM és vírusszűrés kihagyása”, IGEN/NEM
  • „SPAM jelölés szintje (0-20)”, 0-20 közötti érték, a 0 a rendszer alapbeállítása (minél magasabbra veszed ezt a számot, annál több SPAM fog bekerülni a fiókodba)
 • A módosításokat az oldal alján tudod elmenteni a zöld pipával

Ha NEM saját magadnak szeretnéd átállítani a beállításokat, azaz adminisztrátor vagy:

 • Lépj be az adminisztrációs felületre egy olyan felhasználóval, akinek van jogosultsága a domain alatt fiókok levelezési beállításait módosítani! (pl. admin@..)
 • A tartománylista vagy a kereső segítségével válaszd ki azt a tartományt (domaint) ami alatt a felhasználót (e-mail cím beállításait) módosítani szeretnéd
 • Kattints a főmenü FELHASZNÁLÓK gombjára, majd a táblázatból válaszd ki a módosítandó felhasználót, ekkor megnyílik az adatlapja
 • Az ALAPADATOK oldalon az alábbiakat tudod módosítani:
  • „SPAM és vírusszűrés kihagyása”, IGEN/NEM
  • „SPAM jelölés szintje (0-20)”, 0-20 közötti érték, a 0 a rendszer alapbeállítása (minél magasabbra veszed ezt a számot, annál több SPAM fog bekerülni a fiókodba)
 • A módosításokat az oldal alján tudod elmenteni a zöld pipával

A kártékonynak vagy kéretlennek jelölt levelek nagy százalékban el sem jutnak a postafiókodig, de ha mégis, akkor két helyre kerülhetnek, vagy a beérkezett üzenetek mappába, vagy a Spam mappába.

Ha POP3-as levelezést használsz, és a beérkezett üzenetek közé kerül SPAM, úgy egyszerűen törölhető.

Ha POP3-as levelezést használsz, és nem találsz egy levelet, pedig elvileg meg kellett kapjad, akkor a Webmail felületre való bejelentkezéssel ellenőrizheted a Spam mappa tartalmát is!

Ha IMAP-os levelezést vagy Webmail felületet használsz, akkor a Spam mappa tartalma folyamatosan elérhető, így ha keresel valamit, vagy éppen áthelyeznél oda levelet, könnyen megteheted.

A postafiókhoz tartozó Spam mappa tartalma összesen 7 napig tárolja tartalmát, a rendszer automatikusan törli a régi üzeneteket! Ezzel megakadályozható illetve lassítható a postafiók betelítődése felesleges tartalommal.

Egyéb tudnivalók

Hogy egy e-mail SPAM-nek minősül-e, az egy pontrendszer alapján kerül meghatározásra, majd egy limit érték alapján eldöntésre. A pontozás súlyozva van, és meghatározó tényezők a levél technikai adatai és a tartalmi felépítése (szövegek, linkek, stb.) egyaránt.
A szűrőrendszer öntanuló működésű, de természetesen a folyamatot mi is gyorsítani szoktuk, ha bejelentést kapunk, vagy saját hatáskörben látjuk bizonyos fajta káros levelek elszaporodását.

A SPAM-ek beérkezését nagymértékben csökkenti még két korlátozás: egyrészt egy hálózati szintű korlátozás (azaz IP címek tiltása a gyakori SPAM forrásokra), másrészt egy nemzetközi üzemeltetésű SPAM küldőket nyilvántartó és folyamatosan frissítő rendszer használata.

Sajnos egyre kifinomultabb módokon hoznak létre SPAM üzeneteket, így automatikus szűrésük sokszor időbe telik, és így előfordulhat, hogy a beérkezett üzenetek között találod őket. Ha kevés és ritka ilyen üzenetről van szó, a megoldás egyértelműen a törlésük, nagyobb számban pedig megtaníthatod a levelezőprogramod szűrőjét is, vagy esetleg jelezheted felénk, így globálisan ki tudjuk vizsgálni és tiltani az ilyen leveleket vagy feladókat.

tarhely/levelezes/spamszures.txt · Utolsó módosítás: 2017/08/23 12:25 szerkesztette: viacomkft