Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:info:kvotak

Kvóták kezelése és értesítések

A tárhelycsomagjaink paraméterei között megadott tárterületek az alábbiak szerint értendők:

pl. WEB2500-as csomag: 2500MB web (fájl) tárterület + külön 2500MB e-mail tárterület

Ezeken a kapacitásokon osztozik meg a teljes tárhelycsomag, melyhez a különböző domaineket hozzá tudod adni, és amik alá külön-külön postafiókokat tudsz létrehozni. A korlátok a hierarchia mindhárom szintjén, fájl- és e-mail tárterület szintjén is külön-külön módosíthatók, ezzel kedvezve akár a viszonteladóknak vagy vállalati struktúrát üzemeltetőknek is.

A különféle kapacitásbeli korlátokat (kvótákat) az alábbiak szerint lehet módosítani:

  • a tárhelycsomag teljes méretét csak Ügyfélszolgálatunk tudja módosítani
  • a tárhely alatti domainekre vonatkozó kvótákat a tárhely legnagyobb jogosultságú adminisztrátora (tárhelyadmin) módosíthatja (akinek a hozzáférést a szolgáltatás megrendelésekor kiadtuk Neked)
  • a domainek alatti felhasználói fiókokra vonatkozó kvótákat pedig vagy a domain saját adminisztrátora, vagy a tárhelyadmin tudja módosítani

A tárhelycsomagon belül alapértelmezetten nincsen részletesen korlátozva a domainek, vagy felhasználói fiókok kvótái, így tehát akár egyetlen weboldallal vagy egyetlen postafiókkal is fel lehet tölteni az egész tárhelyet!


Kihasználtság megtekintése

Az egész tárhely vonatkozásában áttekintő nézetet lehet kapni, ha a „Tartományok” menüpont domainlistájában a sor elején látható piros kerek ikonra kattintasz!

A megnyíló táblázatban látható lesz a tárhely minden domainjének kapacitáskihasználása a teljes tárhely kapacitásához viszonyítva, mindez külön-külön a levelezés-, a fájl- és az adatbázisterület vonatkozásában. Így szükség eseteén hamar meg lehet találni melyik az a domain, amelyik alatt a legnagyobb kihasználtság van.

A kapacitáskihasználtság részleteit az adott domain kiválasztásával, annak „Beállítások” oldalán is lehet látni, például az alábbiak szerint:

A megjelenített adatok jelentése a következő:

Levelezés tárhely:
Levél terület és kihasználtsága Megmutatja, hogy az adott domain milyen kihasználtságú a teljes tárhely levélkapacitásán belül számára beállított domain korlát arányában (a példában nincs korlát a domainre)
A tárhely levél tárterületéből felhasznál Megmutatja, hogy az adott domain milyen kihasználtságú a teljes tárhely levélkapacitásához viszonyítva
A tárhely levél tárterületének kihasználtsága Megmutatja, hogy mekkora a teljes tárhely levélkapacitásának kihasználtsága
Fájl tárhely:
Fájl terület és kihasználtsága Megmutatja, hogy az adott domain milyen kihasználtságú a teljes tárhely fájlkapacitásán belül számára beállított domain korlát arányában (a példában nincs korlát a domainre)
A tárhely fájl tárterületéből felhasznál Megmutatja, hogy az adott domain milyen kihasználtságú a teljes tárhely fájlkapacitásához viszonyítva
A tárhely fájl tárterületének kihasználtsága Megmutatja, hogy mekkora a teljes tárhely fájlkapacitásának kihasználtsága
Adatbázis tárhely:
A tárhely MySQL tárterületéből felhasznál Megmutatja, hogy az adott domain alatt létrehozott adatbázisok mekkora kapacitást foglalnak a teljes tárhely adatbázis-korlátjához képest
A tárhely MySQL tárterületének kihasználtsága Megmutatja, hogy mekkora a teljes tárhely összes adatbázisának mérete az adatbázis-korláthoz képest

Az egyszerűbb áttekinthetőséget a sávok színei is segítik, a szürke alacsony, a zöld mérsékelt, a sárga közepes, a piros jelentős kihasználtságot jelöl.


Kvóták módosítása

A tárhelycsomag teljes kapacitásán belül az egyes domainek számára korlátokat beállítani csak a tárhelyadmin felhasználó jogosult.

(Ezzel összefüggésben az egyes domainek alatti felhasználóknak beállítható kvótákat a domainadmin, vagy a tárhelyadmin is jogosult beállítani, ezek beállítását egy-egy felhasználó saját adatlapján lehet megtenni!)

A módosításhoz az alábbi két mezőbe kell kattintani, a tárterület típusától függően:

  • „Levél terület és kihasználtsága”
  • „Fájl terület és kihasználtsága”

A mezőben megadott érték formátumával vigyázni kell!
Ha nem adunk meg előtagot (prefixumot), azaz csak egyszerű számot állítunk be, akkor egyszerű byte-okként lesz a megadott szám értelmezve, ami rövid időn belül működésképtelenséget okozhat!

Elfogadott előtagok:

  • „k” vagy „kb”, „kB”, mint kilobyte
  • „m” vagy „M” vagy „mb”, „MB”, mint megabyte
  • „g” vagy „G” vagy „GB”, mint gigabyte

Ha a mező értékét töröljük, vagy a beállított érték 0 nulla, akkor a kvóta kikapcsolásra kerül!

(A kvóták módosítása pár percet igénybe vehet, a módosított adatokat az oldal újratöltésével lehet időnként lekérdezni.)


Adatbázis kvóta

A tárhelycsomaghoz biztosított MySQL adatbázisok mérete a tárhelycsomag kapacitásának 10%-a lehet.

Az adatbázis kvóta nem szigorú korlát, azaz elérése nem jár a weboldalak üzemzavarával, de munkatársaink ügyelnek arra, hogy minden tárhely és weboldal észszerűen használja az adatbázis-erőforrásokat!

A MySQL tárterület kihasználtsága információs jellegű, domainenként vagy adatbázisonként nem lehetséges korlátokat beállítani.


Értesítések

A teljes tárhelycsomag fájl-, e-mail vagy adatbázis kihasználtságát a rendszer folyamatosan monitorozza, és szükség esetén a nálunk nyilvántartott kapcsolattartói e-mail címre automatikusan értesítést küld!

Az értesítés alsó korlátja a tárhelycsomag bármelyik összetevőjének 80%-os kihasználtsága. Minél nagyobb a kihasználtság, az értesítő üzenetek annál sűrűbben kerülnek kiküldésre. Ennek célja, hogy a tulajdonos még időben tudjon reagálni vagy a csomag bővítésével vagy esetleg tartalmak törlésével, mielőtt a tárhely betelik, és így fennakadásokat okoz a weboldalak működésében vagy a levelezésben!

Emiatt is fontos tehát, hogy kapcsolattartói adataidat folyamatosan frissen tartsd. Módosításhoz kérünk írásban keresd Ügyfélszolgálatunkat!

tarhely/info/kvotak.txt · Utolsó módosítás: 2017/08/31 13:10 szerkesztette: viacomkft