Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:info:felhasznalok

Felhasználók és jogok

A rendszer kialakítása során szempont volt a csoportmunka egyfajta támogatása, a viszonteladói működés megvalósítása, valamint hogy a tárhely tulajdonosa mindig pontosan tudja, hogy milyen személy milyen jogosultságokkal tudja kezelni a szolgáltatást.

Ennek megfelelően a tárhelyhez tartozó adminisztrációra jogosult felhasználók egy hierarchiát képeznek, melynek csúcsán a tárhely tulajdonosa áll minden jogkörrel, alatta pedig az egyes domainek felhasználói, szűkített jogosultságokkal.

Szerződéskötéskor a megküldött információs e-mail ennek a teljes tárhelyadminisztrációra jogosult felhasználónak (tárhelyadminnak) a hozzáférési adatait tartalmazza. Ez tehát az a felhasználó, aki nemcsak a saját domainján, hanem a tárhelyen elhelyezett minden más domainen is adminisztrátori jogokkal rendelkezik, illetve ő tud domaineket hozzáadni és törölni is.

A hierarchia alsóbb szintjén minden domainnek megvan a saját adminisztrátor felhasználója, ezek a domain adminok. Ezek a felhasználók csak a hozzájuk tartozó domain beállításait jogosultak módosítani, az adott domainhez felhasználókat hozzáadni és törölni, stb.

A hiearchia legalsó szintjén pedig az általános felhasználók vannak. Minden felhasználó egy E-mail és egy FTP account is egyben, ami biztonsági okokból alapesetben el van szeparálva az összes többi felhasználótól. Így ha valamelyik felhasználó felett illetéktelenek át is veszik az irányítást (pl. egy feltört, biztonsági hibás weboldal, vagy kikerült jelszó segítségével) az adott felhasználó adatain kívül máshoz nem férnek hozzá.

(Ez alól a domain admin és tárhely admin felhasználók kivételt képeznek. Ezekkel a felhasználókkal az adminisztrációs felületen más felhasználókat, és domain beállításokat is kezelni lehet.)

A hiearchiát és a jogokat az alábbi ábra is segít szemléltetni:

Lehetőség van különféle jogosultságokat átruházni az admin felhasználók között, ez a lehetőség azonban csak a viszonteladói konstrukcióknál érhető el, de nagymértékben megkönnyíti a partner számára az ügyfelei kezelését.

tarhely/info/felhasznalok.txt · Utolsó módosítás: 2017/08/31 13:39 szerkesztette: viacomkft