Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:dns:frissules

A DNS rendszer frissülése

Az interneten a gépek elsősorban IP címekkel találják meg egymást. Evvel ellentétben, az emberek, valami fura okból mégsem azt mondják, hogy „Gyere, nézd meg az oldalunkat a 193.23.138.22 címen”. Nos, erre való a DNS rendszer. Amikor beírjátok azt, hogy viacomkft.hu, akkor pl. a böngésző megtalálja a mi weboldalunkat a 193.23.138.22 IP című gépen.

De hogy is működik mindez? A Ti gépetek kapcsolódik egy dns szerverhez (ez jellemzően az internet szolgáltatótok rekurzív DNS szerverne), és megkérdezi tőle, mi az IP címe a viacomkft.hu weboldalt kiszolgáló számítógépnek. Ezt követően a megkérdezett rekurzív szerver több lépés után eljut a mi (authoritív, tehát a viacomkft.hu beállításait közvetlenül tartalmazó) DNS szerverünkhöz, és lekéri tőle a szükséges információkat. Annak érdekében, hogy ne kelljen a rekurzív szervernek minden alkalommal megtennie ezt a kis körutat, a lekérdezett információk között van egy TTL nek nevezett érték, ami azt írja le, hogy az adott válasz meddig érvényes. A rekurzív DNS szerver ezekután megjegyzi a választ, és annak érvényességéig saját memóriájából szolgálja azt ki.

A rekord frissülése amennyiben az adott DNS szerveren belül módosítják: A rekordhoz eredetileg beállított TTL értéke (másodpercben megadva).

DNS szerver váltás esetén frissülés: Az eredeti DNS szerverben, a rekordhoz beállított TTL érték.

Mi történik a abban az intervallumban amikor az adatok már át vannak írva, de az eredeti TTL még nem telt le? A kliensek egy része még a régi, más része már az új adatokat kapja meg. Idővel folyamatosan csökken a régi helyre irányuló kérések száma.

A DNS rendszerről további információkat a Wikipédián találhattok.
tarhely/dns/frissules.txt · Utolsó módosítás: 2014/05/13 11:43 szerkesztette: viacomkft