Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:domain:regisztracio

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

tarhely:domain:regisztracio [2013/12/05 19:54] (aktuális)
Sor 1: Sor 1:
 +====== Domain regisztráció ======
 +
 +Ahhoz, hogy az interneten lévő tárhelyedet megtalálják,​ szükség van egy domainre, aminek a helyes és átgondolt megválasztása nagy segítség lehet abban, hogy egy vállalkozás népszerűsíthesse saját magát és termékeit. Fontos olyan nevet választani,​ ami könnyen megjegyezhető,​ de mégis a céghez vagy termékhez köthető. Ez a domain fog majd az e-mailek fogadására is szolgálni. Amennyiben még a domain megválasztása előtt állsz, érdemes már most konzultálni a kereső optimalizálási lehetőségekről,​ hiszen így olyan domain kerülhet megválasztására,​ ami rögtön a keresőlistákon is előrébb kerülhet. Természetesen nem csak egy domain neved lehet, többet is regisztrálhatsz,​ amit a későbbiekben akár a meglévő tárhelyedre is irányíthatsz,​ vagy igény szerint külön-külön tartalommal láthatsz el. Domain nevét tárhelycsomagjaikon keresztül is igényelheted.
 +
 +=== Hogyan történik a regisztráció?​ ===
 +A domaineket minden esetben egy felügyelő szervezetnél,​ a nyilvántartónál kell regisztrálni,​ az adott úgynevezett TLD (top level domain - például .hu .com stb.) szabályainak megfelelően.
 +
 +A .hu közdomain regisztrálásához szükséges szabályzatot a következő linken találod: [[http://​www.domain.hu/​domain/​szabalyzat/​szabalyzat.html|.hu regisztrációs szabályzat]]
 +
 +Az ügyfelek többnyire nem tudnak közvetlenül a nyilvántartóhoz fordulni igényeikkel,​ ezért az ilyenfajta igényeket egy köztes szervezeten,​ a regisztrátoron keresztül lehet beadni. Az ügyfelek szabadon választhatják meg, hogy melyik regisztrátoron keresztül adják be domainjük nyilvántartási igényét, mi több, a későbbiek során regisztrátort is válthatnak. Legtöbb esetben viszont a domain ügyeket a webhoszting szolgáltatást nyújtó cég intézi a saját regisztrátorán keresztül vagy abban az esetben, ha ő maga is regisztrátor,​ akkor közvetlenül adja be az igényeket. A webhoszting szolgáltatók többnyire teljes ügyintézést nyújtanak ügyfelei számára.
 +
 +=== Mi szükséges egy domain regisztációjához?​ ===
 +Amennyiben már kiválasztottál egy regisztrátort vagy webtárhely szolgáltatót,​ tőlük kell kérned egy úgynevezett [[http://​viacomkft.hu/​letoltesek/​dl/​domreg.pdf|regisztrációs űrlapot]], amit a következő iratokkal együtt kell visszajuttatni ([[http://​viacomkft.hu/​elerhetoseg/​|faxon vagy e-mail-ben]]);​
 +
 +Cég esetén:
 +  * Cégkivonat
 +  * Aláírási címpéldány
 +
 +Magánszemély esetén szokták kérni a személyi igazolvány másolatát és a lakcímkártyát,​ de mivel a hatályos jogszabályok szerint ezekről az okmányokról nem készíthet fénymásolatot senki, a legtöbb esetben ezek csatolásától eltekintenek. ​
 +
 +=== Mennyi idő kell egy domain regisztrálásához?​ ===
 +.hu végződésű domain esetében pár nap. A beadott igények a befogadásuk után ideiglenes használatba kerülnek, majd felkerülnek egy 8 napos várakozó listára. A várakozási idő letelte után a domain állandó státuszba kerül. A listára való felkerülés alól kivételt képeznek:
 +
 +  * a cégnévvel teljes mértékben megegyező domainek
 +  * bejegyzett védjeggyel megegyező domainek
 +
 +.com, .org, .net, .info és egyéb általános vagy külföldi domain esetében a regisztráció általában 1-2 nap, az ügyintézés gyorsaságának függvényében.
 +
 +=== Miért van szükségem névszerver szolgáltatásra?​ ===
 +A regisztrált domainnév üzemeltetéséhez szükség van úgynevezett névkiszolgálóra,​ ami a domain technikai létezését biztosítja. Mivel a domain fenntartásában nem lehet fennakadás,​ a biztonság megköveteli legalább két névkiszolgáló üzemeltetését,​ lehetőség szerint fizikálisan (földrajzilag) külön hálózaton. A legtöbb webhoszting szolgáltató ezt a szolgáltatást ingyenesen végzi a tárhelyszolgáltatáshoz.
 +
 +=== Mennyibe kerül egy domain regisztrálása,​ mennyi ideig érvényes egy domain? ===
 +Az árak általában a domain végződésétől (TLD) és a regisztrátor árpolitikájától függenek. Nagy általánosságban elmondható,​ hogy egy domaint két év időtartamra szoktak regisztrálni. A két év lejárata után lehetőség van a domain meghosszabbítására további egy vagy több évre. Domainregisztrációs [[http://​viacomkft.hu/​araink/​|árainkat itt]] tekintheted meg.
 +
 +=== Mit tehetek, ha az általam "​kiszemelt"​ domaint már regisztrálták?​ ===
 +A regisztrátorokon keresztül sajnos szinte semmit. Egyet tehetsz ilyen esetben, megpróbálsz megegyezni a domain jelenlegi tulajdonosával,​ hogy adja el a domaint neked. Kérjük óvakodj a domain üzérektől,​ akik domaineket csak azért regisztrálnak,​ hogy a későbbiekben magas áron eladhassák annak, aki azt valójában is használná.
 +
 +=== Hol ellenőrizhetem,​ hogy egy domain szabad-e? ===
 +Az ellenőrzést elvégezheti [[http://​viacomkft.hu/​domain/​|itt]].
 +
  
tarhely/domain/regisztracio.txt · Utolsó módosítás: 2013/12/05 19:54 (külső szerkesztés)