Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tarhely:dns:mail-szolg-valtas

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

tarhely:dns:mail-szolg-valtas [2015/01/16 14:53] (aktuális)
viacomkft létrehozva
Sor 1: Sor 1:
 +===== A levelezés kiesés minimalizálása szolgáltatóváltáskor =====
 +
 +Sokak számára fontos hogy szolgáltatóváltáskor a levelezés kiszolgálás folyamatos legyen. Megnyugtatás képpen leírom, hogy egy "​normál"​ váltás esetén sem tűnnek el levelek* minden levél megérkezik vagy a régi vagy az új szolgáltatóhoz. Ez a leírás azt írja le, hogy ezt az átmeneti időszakot hogyan lehet minél jobban lerövidíteni.
 +
 +Kérlek olvasd el a [[tarhely:​dns:​frissules|DNS frissülés]] leírásunkat hogy értsd, miért okoz fennakadást a kiszolgáló váltás.
 +
 +Tehát a módszer, egy .hu, esetünkben példa.hu domainra:
 +  * Le kell kérdezni a régi szolgáltató DNS szerverétől a levelezéshez tartozó ip címet, és ezt be kell állítani az új dns szerverbe hogy egyelőre hirdessék a régi adatokat, viszont valami extrém alacsony TTL időt hasznalva, pl. 1 perc (TTL = 60).
 +  * Létre kell hozni (ha nem létezik) a régi tárhelyen a postmaster@pelda.hu e-mail címet (ez kell a domain átregisztrációhoz)
 +    * vagy amennyiben ez nem lehetseges, úgy hozzá kell adni másodlagos mx szervernek (magasabb prioritással) az új mx szervereket (mivel másodlagos MX, ezért addíg nem érkezik rá kérés amíg az elsődleges helyesen működik, viszont a HUREG elfogadja azt is ha csak ezen létezik a postmaster@pelda.hu cím. Nálunk ez minden domain esetén automatikusen letező cím)
 +  * El kell indítani a domain átregisztrációt,​ igy a domain az új szolgáltató kezelésébe kerül, a dns kiszolgálást átveszi az új DNS szerver.
 +    * Ehhez mindenkeppen kellenek a helyesen kitoltott szolgáltatás / domain megrendelő papírok.
 +  * Miután a nyilvántartó -pozitívan elbírálta a kérést, meg kell várni amíg a régi dns hirdetési idő (a régi szolgáltató TTL-je) letelik, ez általában 24 óra.
 +  * Létre kell hozni a szükséges fiókokat az új szerveren (pl. info@pelda.hu)
 +  * Át kell állítani a levelezés DNS rekordját az új MX szerverre, így a váltás 1 perc alatt megtörténik.
 +  * Amennyiben eddig POP3 protokollt használtál a levelek letöltésére,​ úgy még egy utolsó alkalommal le kell tölteni az összes, a régi szolgáltatónál lévő póstaládából a levelet.
 +  * Amennyiben eddig IMAP protokollt használtál,​ akkor
 +    * vagy A: a régi szolgáltatótól be kell szerezni egy friss menést az ott tárolt levelekről,​ amit ki kell csomagol(tat)ni az új szolgáltatónál (Kérd kollégáink segítségét!)
 +    * vagy B: a levelező programmal, (pl. a Thunderbird tud ilyet) fel kell venni mind a régi, mind az új póstafiókot és át kell helyezni a régi fiókból az újba a leveleket. (ennek a sebességét ugye korlátozza az internetkapcsolatod sebessége.)
 +  * Át kell állítani a kliens programokat hogy a leveleket már az új szolgáltatótól töltsék le / rajta keresztül küldjék ki.
 +
 +''​*Ha a kommunikáció közted és az új szolgáltató között a költöztetendő domain levelezésén keresztül történik, az problémát okozhat. Amennyiben lehetséges,​ ettől tartózkodni kell!''​
  
tarhely/dns/mail-szolg-valtas.txt · Utolsó módosítás: 2015/01/16 14:53 szerkesztette: viacomkft